granica
tan: granica ciągu
| | n+1 | |
n(ln(n+1)−ln(n)) = n(ln |
| )=0  |
| | n | |
28 sty 21:54
Sztefan: a jakie jest pytanie?
28 sty 21:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
[
∞*0] <−−− symbol nieoznaczony

skorzystaj z granicy Eulera
28 sty 21:55
tan: | | n+1 | |
ln( |
| ) n (do n potęgi) |
| | n | |
28 sty 21:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
si ... i lecisz dalej
28 sty 22:01
tan: thx
28 sty 22:01
tan: | log2n5 | | 5log2n | | 10log2n | | 10 | |
| = |
| = |
| = |
| log 2n= ∞  |
| log8n | | log8n | | log28 | | 3 | |
odpowiedź jest 15
28 sty 22:20
tan: zrobiłem trochę inaczej
wyszło mi
28 sty 22:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
a jak z log8n zrobione zostało log28 to zapomnialeś o log2n
28 sty 22:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale pomysl był dobry ... źle zastosowany wzór na zmianę podstawy logarytmu ... i tylko to
28 sty 22:28
tan: ... faktycznie, dzięki wielkie
28 sty 22:33