Y=x+U{4}{p{2^x-8}}
Adrian: Znajdz dziedzine
niewiem od czego zacząć nawet
28 sty 21:48
Piotr:
liczba pod pierwiastkiem ≥ 0 i mianownik ≠ 0 wiec policz 2x − 8 > 0
28 sty 21:51
Saizou : √2x−8 jest w mianowniku czyli 2x−8≠0
jest też pod pierwiastkiem kwadratowym zatem 2x−8≥0
jest też tam funkcja wykładnicza x∊R
częścią wspólną tego jest
2x−8>0
28 sty 21:53
Adrian: znak ≥ zmieniłeś na > ponieważ mianownik ≠ 0 tak?
28 sty 21:54
Piotr:
Pierwszy

Cześć
Saizou
28 sty 21:55
Piotr:
tak, Adrian.
28 sty 21:55
Saizou : Witaj Piotr
28 sty 21:57
Adrian: 2x−8>0
2x>8
2x>23
x>3
D:R\{3} dobrze?
28 sty 21:58
Adrian: a nie D: (3;∞)
28 sty 22:03
Licealista: Ten drugi post źle
28 sty 22:07
Adrian: Czyli jak ta dziedzina będzie wyglądać?
28 sty 22:11
Licealista: tak jak w poście z 28 sty 21:58
Mianownik może być na − taki jaki i całe wyrażenie czyli D=R/{3}
28 sty 22:13
Piotr:
NIE


D:x∊(3;
∞)
sprawdźmy co bedzie np dla x=2
√22−8 =
√4−8 =
√−4 NIE ISTNIEJE W R
29 sty 01:18
łza spływa po policzku: 2x>8
2x>23
x>3
zakladajac, ze mowimy o zbiorze liczb rzeczywistych
29 sty 01:33