udowodnij, że liczba N kończy się 6 zerami
jocker: Liczba N=1*2*3*...*25 jest iloczynem liczb naturalnych od 1 do 25. Udowodnij, że liczba N w
systemie dziesiętnym kończy się sześcioma zerami
28 sty 21:39
Mateusz: Było na forum nie dawno poszukaj
28 sty 21:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ że 2*5 = 10
rozłóż liczbę N na czynniki pierwsze i sprawdź czy minimum 6 razy występuje zarówno 5 jak i 2 w
rozkładzie
28 sty 21:45
exis: nie rozumiem
28 sty 21:51
Janek191:
N = 2*5 * 4*15 *10*20*4*25 * k = 10*60*10*20*100 *k = 12 000 000 *k
czyli ma N kończy się sześcioma zerami.
28 sty 22:22