PIlne błagam
Kaśśś: Dany jest odcinek o końcach A=(−4,2) B=(8, −4)
wyznacz równanie okręgu o średnicy AB i wyznacz równanie średnicy prostopadłej do średnicy AB
28 sty 21:28
Kaśśś: pomocyy
28 sty 21:42
Mat: znajdz srodek odcinka AB − bedzie to srodek okregu
długosc odcinka to 2r
wszystko ze wzorów
patrz w tablice
wyznacz prostą AB i do niej prostopadlą a1*a2=1
28 sty 21:44
Saizou : −Liczysz środek odcinak lABl (jest to środek okręgu)
| | 1 | |
−promień okręgu jest równy r= |
| lABl |
| | 2 | |
− wyznaczasz współczynnik a
AB=a
1
−korzystasz z warunku prostopadłości a
1*a
2=−1 a
2=a
CD (druga średnica)
− układasz prostą przechodzącą przez punkt S o współczynniku a
2
i gotowe
28 sty 21:48