f. Kwadratowa
Kasia: 1.dla jakich parametrów m równanie ma dwa różne pierwiastki?
2mx2+3mx+5=0
Odp; m e (−∞, 0) u (40, ∞) \{0}
2.dla jakich wartości m nierówności jest prawdziwe dla każdego xeR
(m2−1)x2+2(m−1)x+2>0
Odp; m e (−∞, − 3) u (1,∞)
3.dla jakich m liczba 5 leży pomiędzy nimi pierwiastki równania?
x2−4mx+3m2=0
Tutaj nie wiem czy dobrze rozwiązuje to równanie z bezwzględną wychodzi mi:
m<1.4 m<5 m>5 m>1.4
28 sty 21:27
Cusack: To są Twoje rozw, tak?
28 sty 21:28
Kasia: Tak. Tylko nie wiem czy są prawidłowe.
28 sty 21:29
Cusack:
W pierwszym masz błąd.
Policz jeszcze raz deltę.
Reszty zadań nie sprawdzałem.
28 sty 21:45
Kasia: Pierwsze źle przepisami c=m−5
28 sty 22:07
Kasia: Przepisałam*
28 sty 22:08
Cusack: Jak dobrze policzyłaś deltę to powinno być okej.
Jednak zapis
m e (−∞, 0) u (40, ∞) \{0} jest nieco nieprawidłowy.
Zero jest już odrzucone, bo nawias jest "okrągły" więc nie musisz pisać \{0}
28 sty 22:15
Kasia: Tez tak właśnie myślałam. Dzięki
28 sty 22:30