granica
Lubie placki: lim x→0 (ex−e−x)2/x2cosx
Licze to z L'Hospitala ale popelniam gdzies blad mi wychodzi ∞ a powinno byc 4.
28 sty 21:20
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
28 sty 21:21
Jenot: Adrian weź się za nauke
28 sty 21:28
Lubie placki: lim 2(ex−e−x)*ex*e−x/2xcosx+x2*(−sinx)
28 sty 21:36
Mila: (e
x−e
−x)
2=e
2x−e
x*e
−x+e
−2x=e
2x−2+e
−2x
| | e2x−2+e−2x | |
limx→0 |
| = |
| | x2cosx | |
| | 2e2x−2e−2x | |
=Hlimx→0 |
| = |
| | 2xcosx−x2sinx | |
| | 4e2x+4e−2x | | 8 | |
=Hlimx→0 |
| =[ |
| ]=4 |
| | 2cosx−2xsinx−(2xsinx+x2cosx) | | 2 | |
28 sty 22:10
Lubie placki:
Skad sie wzielo to w pierwszej linijce

?
28 sty 23:09
Janek191:
Mila zgubiła 2 w pierwszym wierszu.
Dalej jest dobrze.
28 sty 23:15
Janek191:
Mila zgubiła 2 w pierwszym wierszu.
Dalej jest dobrze.
28 sty 23:16
Mila: Podniosłam do kwadratu i jak zauważył Janek zgubiłam 2.(dziękuję−

)
(e
x−e
−x)
2=e
2x−2e
x*e
−x+e
−2x=e
2x−2+e
−2x
wzór (a−b)
2=a
2−2ab+b
2
28 sty 23:22