.
coma: Jak narysować taki wykres ?
28 sty 21:12
lila: rozpatrz dwa przypadki x≥2 oraz x<2
28 sty 21:13
coma: a tu jeszcze x nie powinno byc ≠2 ?
28 sty 21:24
pigor: ... np. tak : masz funkcje homograficzne
| | 3x | | 3x−6+6 | | 3(x−2)+6 | |
f(x)= |
| = |
| = |
| = |
| | |x−2| | | |x−2| | | |x−2| | |
| | 3(x−2)+6 | | 3(x−2)+6 | |
= (x>2 i |
| ) lub (x<2 i |
| ) , a więc |
| | x−2 | | −(x−2) | |
| | 6 | | −6 | |
f(x)=3+ |
| i x >2) lub ( f(x)=−3+ |
| i x< 2) wykres to |
| | x−2 | | x−2 | |
suma dwóch części hiperbol o asymptotach (x=2 i y=3) lub (x=2 i y=−3). ...
29 sty 00:26