całeczki <3
Michał: Jak się zabrać za całkę
∫x3(x2−1)7 dx
Próbowałem najpierw przez części ale wyszedł kosmiczny wynik. Następnie zacząłem od
podstawienia za t=x2 i później przez części. Wynik wyszedł podobny do prawidłowego ale nie do
końca. Pomoże ktoś ?
28 sty 21:11
think: spróbuj podstawienia
t = x2 − 1
28 sty 21:28
Michał: Wtedy nie zniknie mi x po podstawieniu
28 sty 21:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak nie
x
3 = x
2* x
t = x
2−1 ... x
2 = t+1
po podstawieniu będzie
28 sty 21:36
Michał: a jak ugryźć to ?
| | sinx*cosx | |
∫ |
| dx |
| | √3sin2x−7cos2x | |
28 sty 22:45
sushi_ gg6397228:
w mianowniku przejsć na samego sinusa lub samego cosinusa ( 1 trygonometryczna)
jezeli bedzie sinx; to wtedy podstawiania t= sin x ; jak cosx to podst t=cosx
28 sty 22:48