PW: Mamy do czynienia ze zbiorem 50 elementów, z których każdy ma jednakową szansę na wylosowanie
(mówiąc potocznie. Dlatego model matematyczny tego doświadczenia to losowanie jednego elementu
spośród 50 z zastosowaniem tzw. klasycznej definicji prawdopodobieństwa.
| | |A| | |
Ω={a1. a2. ..., a50}. P(A) = |
| . |
| | |Ω| | |
Elementy zbioru Ω tworzą 5 rozłącznych zbiorów A
1, A
2. A
3. A
4. A
5 złożonych z elementów
oznaczonych tym samym numerem, jak podano w tabelce.
Znamy liczności tych zbiorów, a więc i prawdopodobieństwa:
| | 7 | | 12 | | 6 | | 5 | | 20 | |
P(A1)= |
| , P)A2)= |
| , P(A3)= |
| , P(A4)= |
| , P(A5)= |
| . |
| | 50 | | 50 | | 50 | | 50 | | 50 | |
Zdarzenie A − "wylosowano piłeczkę z liczbą mniejszą od 3" i zdarzenie B − "wylosowano piłeczkę
z liczbą pierwszą" to we wprowadzonych oznaczeniach:
A=A
1∪A
2, B=A
2∪A
3∪A
5.