matematykaszkolna.pl
prawdopodobieństwa hih: w koszyku znajduje się 50 piłeczek oznaczonych numerami od 1 do 5. Poniższa tabela przedstawia liczbę piłeczek z poszczególnymi numerami Numer: 1 2 3 4 5 Liczebność: 7 12 6 5 20 Z koszyka losujemy jedną piłeczkę. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia − wylosowana piłeczka ma numer mniejszy od 3 lub numer piłeczki jest liczbą pierwszą. Mógłby mi ktoś pomóc? Dokładnie wtłumaczyć? W odpowiedziach jest napisane żeb użć wzoru na P(A suma B)= P(A) + P(B) − P (A cz. wspólna B) Tylko ja nie mam pojęcia jak go użyć.. Nie wiem jak obl. omegę, część wspólną itd... Ma wyjść 0,9
28 sty 21:08
PW: Mamy do czynienia ze zbiorem 50 elementów, z których każdy ma jednakową szansę na wylosowanie (mówiąc potocznie. Dlatego model matematyczny tego doświadczenia to losowanie jednego elementu spośród 50 z zastosowaniem tzw. klasycznej definicji prawdopodobieństwa.
 |A| 
Ω={a1. a2. ..., a50}. P(A) =

.
 |Ω| 
Elementy zbioru Ω tworzą 5 rozłącznych zbiorów A1, A2. A3. A4. A5 złożonych z elementów oznaczonych tym samym numerem, jak podano w tabelce. Znamy liczności tych zbiorów, a więc i prawdopodobieństwa:
 7 12 6 5 20 
P(A1)=

, P)A2)=

, P(A3)=

, P(A4)=

, P(A5)=

.
 50 50 50 50 50 
Zdarzenie A − "wylosowano piłeczkę z liczbą mniejszą od 3" i zdarzenie B − "wylosowano piłeczkę z liczbą pierwszą" to we wprowadzonych oznaczeniach: A=A1∪A2, B=A2∪A3∪A5.
28 sty 23:34