matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz pole powierchni bocznej stożka
emaniuela:
Proszę tylko o sprawdzenie, czy moje obliczenia są dobre
zad. Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o boku długości 4. Ile wynosi pole powierzchni bocznej tego stożka? l=4 2r=4 r=2
l
√
2
H=
2
4
2
√
2
H=
2
H=2
√
2
1
V=
πr
2
H
2
1
V=
*π*2
2
*2
1
√
3
2
V=4
√
3
π Pb=πrl Pb=π*2*4 Pb=8
√
3
π
28 sty 20:51
emaniuela:
ktoś ma jakieś zastrzeżenia?
28 sty 20:54