Optyka - powiększone obrazy w zwierciadle kulistym
optyk: Hej, wiem, że to nie to forum, ale czy jest ktoś tutaj, kto mógłby mi wytłumaczyć ten przykład?
:
"obliczmy odległość x od zwierciadła wklęsłego o f= 0,4m w jakiej należy umieścić przedmiot,
aby uzyskać dwukrotnie powiększony obraz
a) rzeczywisty
b) pozorny"
p= yx −> y=px
a) 1f = 1x + 1px = p+1px, skąd x = (p+1)f /p = 0,6m
b) 1f = 1x − 1px = p−1px, skąd x = (p−1)f /p =0,2m
No i moje pytania.
Skąd się wzięły te wyniki 0,6 i 0,2m ? Przecież nie mamy jak obliczyć p?
Gdzie używamy tej informacji, że mamy uzyskać DWUKROTNIE powięszkony obraz?
28 sty 20:50
Nienor: Chyba właśnie sta wzieli p, ale optykę to ja tak średnio kojarzę.
28 sty 21:07
think:
p = 2
tutaj jest potrzebna ta informacja o tym że obiekt został powiększony dwukrotnie.
28 sty 21:11
optyk: Aaa, wielkie dzięki
28 sty 21:17
think: nie obliczasz p, właśnie ono jest podane

p to jak w matmie skala podobieństwa.
28 sty 21:18