Obliczyć wartość x
Charles: Z ciągów arytmetycznych: Oblicz sumę 2+9+16+24+...+x=270
Bo tak liczyłem i mi nic nie wychodziło tak jak powinno

, powinno być n=9, x=58
28 sty 20:48
Dominik: tam jest 24 czy 23?
28 sty 20:50
Mila: a
1=2; r=7
| | 2+2+(n−1)*7 | |
270= |
| i n∊N+ |
| | 2 | |
540=7n−3)*n
7n
2−3n−540=0
√Δ=123
| | 3−123 | | 3+123 | |
n1= |
| <0 lub n2= |
| =9 |
| | 14 | | 14 | |
a
9=2+8*7=58
28 sty 21:06
Dominik: @Mila, zakladajac, ze jest tam 23
28 sty 21:07
Mila: Oczywiście. To zadanie ze zbioru.
28 sty 21:32