zmiennośc funkcji
kisior: Zbadaj przebieg zmienności funkcji f(x)=|x2−6x+8| + |x2−6x+5|
i narysuj jej wykres. Podaj liczbę pierwastków równania f(x)=m w zależności od parametru m.
mógłby m i ktoś pomóc bardzo proszę.
28 sty 20:43
kisior: pomoże ktoś?
29 sty 18:23
PW: g(x) = |x2−6x+8|
h(x) = |x2−6x+5|
Zwyczajnie "po szkolnemu" pozbądź się wartości bezwzględnej ustalając, gdzie x2−6x+5≥0,
podobnie z drugą funkcją. Okaże się, że dziedzina w sposób naturalny podzieli się na
przedziały, na których przepis na badaną funkcję f(x)=g(x)+h(x) okaże się banalny − będzie to
funkcja kwadratowa, albo nawet ...
Narysować na tych przedziałach wykres i po sprawie.
29 sty 18:50