.
DSGN.: pochodna sprawdzenie
f `(x)=(x2e1x)`
=2xe1x + x2e1x (−x−2) ?
28 sty 20:32
sushi_ gg6397228:
i nic sie nie skroci ?
28 sty 20:33
DSGN.: znaczy sie skróci ale jednej kwestii nie byłem pewny
28 sty 20:36
sushi_ gg6397228:
wiec po skroceniu bedzie ...
28 sty 20:36
DSGN.: e1x(2x−1)
28 sty 20:39
sushi_ gg6397228:
bingo
28 sty 20:40
DSGN.: a takie cusik
Wyznaczyc dziedziny, przedzialy monotonicznosci i ekstrema funkcji
D=R
+
przedział monotonicznosci
dla f `(x)=0 1−lnx=0 −−−−−> lnx=1i co dalej bo nie wiem f(x)>0 f(x)<0
28 sty 20:45
DSGN.: x=e ?
28 sty 20:48
sushi_ gg6397228:
tak
28 sty 20:52
DSGN.: a generalnie możesz mi wyjaśnić jak sie to bierze ?

dla przykładu
lnx+1>0
lnx>−1
lnx>
lne−1 −−−−−> to przekształcenie
x>e
−1
28 sty 21:01
sushi_ gg6397228:
przeksztalcenie ok;
w zadaniu było inne
ln x − 1 >0 rosnaca
ln x > 1
ln x > ln e
x>e rosnaca
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
malejaca bedzie odwortnie
x<e oraz dziedzina x>0
28 sty 21:03