.
shm: Zapisz wzór funkcji f(x)=l2xl+lx−2l bez symbolu wartości bezwzględnej.
28 sty 20:30
Dominik: |2x| = 2|x|
| | ⎧ | x dla x ≥ 0 | |
| |x| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x dla x < 0 | |
| | ⎧ | x − 2 dla x ≥ 2 | |
| |x − 2| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x + 2 dla x < 2 | |
I x < 0
f(x) = −2x − x + 2 = −3x + 2
II x∊<0, 2)
f(x) = 2x − x + 2 = x + 2
III x ≥ 2
f(x) = 2x + x − 2 = 3x − 2
| | ⎧ | −3x + 2 dla x∊(−∞, 0) | |
| f(x) = | ⎨ | x + 2 dla x∊<0, 2) |
|
| | ⎩ | 3x − 2 dla x∊<2, 0) | |
28 sty 20:34
Dominik: ostatni przedzial to x∊<2, ∞) oczywiscie
28 sty 20:37
shm: A najmniejszą wartością tej funkcji będzie 2
28 sty 20:53
Dominik: narysuj wykres i odczytaj
28 sty 20:55