zadanie
Baśka: W okręgu o środku s wpisany jest trójkąt równoramienny ABC o kącie między ramionami AC i BC
równym 40 stopni. Przez wierzchołek Bi środek okęgu S poprowadzono prostą, która przecięła bok
AC trójkąta w punkcie D/ Wyznacz miarę kąta CDB.
28 sty 20:29
Baśka: proszę bardzo o pomoc
28 sty 20:38
Beti:

kąt EAB jest prosty, bo jest oparty na średnicy, więc:
kąt EAD =
β = 90o − 70o = 20o
kąty EAC i EBC są równe, bo to kąty wpisane w okrąg oparte na tym samym łuku
na koniec:
z sumy kątów w trójkącie CDB mamy:
α = 180
o − (40
o + 20
o) =
120o
28 sty 20:41
Baśka: dzięki
28 sty 20:43