Statystyka
bart: Statystyka
Dla zbadania rozkładu pewnej cechy w pewnej zbiorowości przeprowadzono badanie i otrzymano
następujący szereg punktowy:
xi ni ni*xi
4 6 24
5 10 50
6 14 84
7 10 70
8 6 48
Oblicz średnią i odchylenie standardowe dla empirycznego rozkładu badanej cechy.
28 sty 20:26
sushi_ gg6397228:
podstaw do wzorów i policz
28 sty 20:27
bart: srednia=6
odchylenie
| | 6(4−6)2+10(5−6)2+14(6−6)2+10(7−6)2+6(8−6)2 | |
Wariancja = |
| =1,48 |
| | 46 | |
| | (4−6)+(5−6)+(6−6)+(7−6)+(8−6) | |
czy |
| =0.22 |
| | 46 | |
28 sty 20:34
bart: sushi
twoje rady są dość idiotyczne
28 sty 20:34
bart: w liczniku kazda rownica do kwadratu oczywiscie
28 sty 20:36
28 sty 20:37
bart: ktora wariancja jest poprawna? 1,48 czy 0,22?
28 sty 20:43