obraz
ada: Witam, mam do funkcji f([−2,−1]) znalezc obraz
jak to zrobic

?
28 sty 20:14
ada: w zeszycie mam zapisane cos takiego, ze z jakiegos wzoru licze
f(−1)=1+3+2=6
f(−2)=4+6+2=12 ale nie mam pojecia co to za wzor i o co w tym wogole chodzi
28 sty 20:15
ada: prosze o wytlumaczeniae
28 sty 20:16
ada: pomocy, bardzo mi na tym zalezy
28 sty 20:17
ada: 
?
28 sty 20:19
Trivial:
Obraz to po prostu...
f(X) = { f(x) : x ∊ X}
Bez wzoru nie pójdzie..
28 sty 20:21
ada: no wlasnie a ja nie wiem jak to wzor, no nie mam go w zeszycie
28 sty 20:26
ada:

i taki rysunek mam do tego , tez nie wiem z kad sie wzial
28 sty 20:32
Trivial:

No to przykro mi, ale się nie da bez wzoru tego rozwiązać.
Zaprezentuję na przykładzie:
f(x) = x
2
Powiedzmy że szukamy obrazu f w zbiorze X = {−2,−1,0,1,2} mamy:
f({−2,−1,0,1,2}) = {f(−2), f(−1), f(0), f(1), f(2)} = {4, 1, 0, 1, 4} = {0, 1, 4}
Dla dziedzin niedyskretnych wyznaczenie obrazu odbywa się inaczej. Nie możemy po prostu
policzyć wartość funkcji dla każdego elementu dziedziny, gdyż tych elementów jest
nieskończenie wiele.
Najłatwiej wtedy to narysować:
f([−2,2]) = [0,4].
28 sty 20:33
Trivial: Z rysunku można odczytać obraz, wtedy rzeczywiście nie potrzeba wzoru.
28 sty 20:36
ada: tylko tutaj najpiew ona chyba wyliczala ze wzoru a potem rysunek, trudno, sprobuje jakos to
rozgryźć
28 sty 20:39
ada: a czemuf([−2,2]) = [0,4].
28 sty 20:41
Trivial:
Popatrz na rysunek
zbiór X = [−2,2]
zbiór f(X) = Y = [0,4]
28 sty 20:42
ada: aha, juz wiem

no tak,glupia jestem,dzieki
28 sty 20:45
Trivial:

Może jeszcze jeden przykład, na którym lepiej widać.
f(x) = a
x
f([2,5]) = [a
2, a
5]
na tym wykresie, a = 1.3
28 sty 20:52
ada: nom, juz wiem o co chodzi, dziekuje

a mozesz mi powiedziec jeszcze co to znaczy ze funkcja
jest "na"?to znaczy ze jst na calym y?
28 sty 20:58
ada: tak po rysunkach wykombinowalam

tak na moj rozum
28 sty 20:58
Trivial:
Funkcja "na" to inaczej suriekcja. Oznacza to nic więcej niż:
Każdy y∊Y należy także do obrazu funkcji.
Inaczej: każdy element y ∊ Y można uzyskać stosując f dla jakiegoś x ∊ X
Przykład:
Niech f: X → Y oraz f(x) = x2 wtedy
f: [−1,1] → [0,1] jest suriekcją, gdyż każdą liczbę z [0,1] można uzyskać podnosząc do kwadratu
jakąś liczbę z [−1,1];
f: [0,1] → [0, 2] nie jest suriekcją, gdyż istnieje na przykład liczba 2∊[0,2], której nie da
się uzyskać podnosząc jakąś liczbę z [0,1] do kwadratu.
f: R → R+ jest suriekcją, gdyż każdą liczbę z R+ można uzyskać podnosząc do kwadratu jakąś
liczbę z R.
28 sty 21:16
Trivial:
Jeszcze inaczej:
f: X → Y jest suriekcją, gdy Y = f(X).
28 sty 21:19