..
dagia: Ogromna prośba o sprawdzenie czy mój wynik jest poprawny.
| | x2−16 | |
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=log(x+3) |
| |
| | x+1 | |
Mój wynik to x∊(−3.−1)∪(4,
∞) \ {−2}
28 sty 20:06
Dominik: x + 3 > 0 ⇒ x > − 3
x + 1 ≠ 0 ⇒ x ≠ −1
| x2 − 16 | |
| > 0 ⇒ (x2 − 16)(x + 1) > 0 ⇒ (x − 4)(x + 4)(x + 1) > 0 ⇒ x∊(−4, 0)∪(4, ∞) |
| x + 1 | |
dziedzina jest czesc wspolna, czyli
D
f = (4,
∞)
28 sty 20:10
Dominik: jeszcze x + 3 ≠ 1 ⇒ x ≠ −2
ale to na dziedzine nie wplywa
28 sty 20:10
Dominik: ajajajaj, nabzdurzylem

D
f = (−3, −2)∪(−2, −1)∪(−1, 0)∪(4,
∞)
28 sty 20:12
Dominik: dobra, kolejne bzdury. ewidentnie nie moj dzien.
| x2 − 16 | |
| > 0 ⇒ (x2 − 16)(x + 1)2 > 0 ⇒ (x − 4)(x + 4)(x + 1)2 > 0 ⇒ x∊(−∞, −4)∪(4, |
| x + 1 | |
∞)
28 sty 20:15
dagia: a ten przedział co jest (−4,0) to jest poprawny ?
28 sty 20:15
Dominik: ale i tak sie wycofuje, nie jestem sprawny.

przepraszam za zamieszanie.
28 sty 20:15
dagia: czyli mam poczekać na potwierdzenie kogoś innego ?
28 sty 20:16
Maciaszek: x + 3 > 0 ⇒ x > − 3
x + 1 ≠ 0 ⇒ x ≠ −1
| x2 − 16 | |
| >0 ⇒ (x2−16)(x+1)>0 ⇒ x∊(−4, −1) ∪ (4, ∞) |
| x+2 | |
Dziedziną jest część wspólna, czyli
D
f = (−3, −2) ∪ (−2, −1) ∪ (4,
∞)
28 sty 20:17
dagia: No to czyli to co zrobiłam było dobrze
28 sty 20:18
28 sty 20:18
dagia: No to jeszcze poproszę o jakąś podpowiedź do tego.
| | 1 | | 1 | |
Funkcja f przyporządkowuje każdej liczbie należącej ∊{ |
| , |
| ,1,2,4,8,16} liczbę log4x |
| | 4 | | 2 | |
a/ sporządź tabelkę wartości funkcji f
b/ Podaj zbiór wartości funkcji g(x)=lf(x)−1l gdy dziedziną funkcji f jest zbiór D=(0,4)
28 sty 20:23
Maciaszek: a)
log
4 1 = 0
log
4 4 = 1
log
4 8 = {3}{2}
log
4 16 = 2
28 sty 20:31
Maciaszek: b)
Zf = (−∞ , 1)
Zg = (0, ∞)
28 sty 20:35
dagia: a mam pytanko, odnośnie do podpunktu
b/ Podaj zbiór wartości funkcji g(x)=lf(x)−1l gdy dziedziną funkcji f jest zbiór D=(0,4)
to tym zbiorem nie będzie od (−1,1) ?
28 sty 21:01