Równania kwadratowe
gramder: Zad. W liczbie trzycyfrowej cyfra dziesiątek jest o 2 większa od cyfry setek, zaś cyfra
jedności o 1 mniejsza od cyfry dziesiątek. Kwadrat cyfry dziesiątek jest równy sumie kwadratów
pozostałych cyfr. Wyznacz tę liczbę.
28 sty 19:57
Beti: masz liczbę xyz, gdzie:
x − cyfra setek
y − cyfra dziesiątek
z − cyfra jedności
y = x + 2
z = y − 1
y
2 = x
2 + z
2
i machasz ten układzik
28 sty 20:01
gramder: dzięki
28 sty 20:06
Eta:
Można też tak:
100x+10y+z −−− szukana liczba
y=x+2 i z= y−1=x+2−1= x+1 , x −−− cyfra setek = {1,2,3,4,5,6,7,8,9}
(x+2)2=x2+(x+1)2 ⇒ x2−2x−3=0 ⇒ (x−3)(x+1)=0 ⇒ x= 3 v x= −1 −−odrzucamy
to x=3 y= 5 z= 4
szukana liczba 354
28 sty 20:12