Witam
Justyyyna: Jak rozwiązać tego typu zadania :
Dla jakich wartości parametru m funkcja f(x)=(m−4)x2−4x+m−3 ma dwa miejsca zerowe, których
jedno jest mniejsze od 1 , a drugie większe od 1 ?
lub
Dla jakich wartości parametru m równanie x2−(2m−1)x+m2−4=0 ma dwa różne pierwiastki
rzeczywiste mniejsze od 4 .
Chodzi mi o warunki jakie muszę postawic żeby rozwiązać zadanie
28 sty 19:51
Mat: Po pierwsze to kiedy funkcja kwadratowa ma dwa miejsca zerowe ?
28 sty 19:52
Justyyyna: no wiem że delta większa od zera, no albo równa zeru jeśli pierwiastki sa takie same
28 sty 19:56
Justyyyna: to drugie juz czaje ale ,tego pierwszego nie
28 sty 19:57
Dominik: ma dwa miejsca zerowe, gdy Δ > 0
dla Δ = 0 jest jedno miejsce zerowe
Δ < 0 m zerowych brak
podstawowe zalozenia, zeby w ogole mowic o 2 m zerowych:
a ≠ 0 (zeby zainstniala funkcja kwadratowa
Δ > 0
i najwazniejszy myk:
f(1) ≠ 0
w ten sposob wymuszamy istnienie dwoch miejsc zerowych roznych od 1 (czyli jedno bedzie
mniejsze od 1, a drugie wieksze).
28 sty 20:06
Justyyyna: ale skąd wiem że np. 2 miejsca nie są większe od 1 albo mniejsze. Sorki ale nie czaje tego
akurat
28 sty 20:08
Mat: zrób do tej sytuacji sobie rysunek. 1 pomiędzy miejscami zerowymi.
f(1) > < od 0 w zaleznosci od tego czy a> czy a<0
28 sty 20:11
Dominik: @Mat, wyjdzie dokladnie to samo co przy a ≠ 0, f(1) ≠ 0
28 sty 20:19
Mat: dla tego drugiego : a>0 zatem f(4)>0
28 sty 20:19