ciagi
noname: prosze o rozwiazanie:
trzy liczby ktorych suma jest rowna 21 tworza ciag arytmetyczny. jezeli od tych liczb odejmiemy
odpowiednio 1, 4, 3 to otrzymane liczby utworza ciag geometryczny.
znajdz liczby ktore tworza ciag arytmetyczny.
prosze o pomoc
8 cze 22:02
Eta:
Takich zadań ?... tutaj na forum bez liku

Pomogę ci jak bardzo potrzebujesz tej pomocy?
8 cze 22:10
noname: jezeli znalazlbys mi takie zadanie tutaj na forum i podrzucil linka to nie ma problemu bo sam
zbytnio znalezc nie moge
a pomoc by sie przydala

a+b+c=21
(b−4)
2=(a−1)(c−3)
i jak probuje cos z tym zrobic to takie kosmosy mi wychodza ze malo ..
8 cze 22:15
Eta:
a, b, c −−− tworząciąg arytm to: 2b = a +c
oraz a +b + c = 21 to podstawiając mamy:
2b +b = 21 =>
b= 7
więc a + c = 14 =>
a = 14 − c
ponad to:
a+1, b+4 , c +3 −−− tworzą ciąg geom. to
( b+4)
2 = ( a+1)( c+3)
podstaw dane i policz "c"
i następnie "a" powodzenia , dasz juz radę
8 cze 22:16
Eta:
Ooo sory niedoczytałam ,że w geometrycznym odejmujemy
poprawiam:
( b −4)
2 = ( a −1)( c −3)
masz dobrze ,,,,teraz
a = 14 −c i b= 7
zatem:
9= ( 13 −c)( c −3)
to juz proste równanie

...... dokończysz napewno!
8 cze 22:19
noname: jakie to proste... ^
kombinowalem w inna strone eh
dzieki
8 cze 22:20
Eta: 
....
8 cze 22:20