matematykaszkolna.pl
ciagi noname: prosze o rozwiazanie: trzy liczby ktorych suma jest rowna 21 tworza ciag arytmetyczny. jezeli od tych liczb odejmiemy odpowiednio 1, 4, 3 to otrzymane liczby utworza ciag geometryczny. znajdz liczby ktore tworza ciag arytmetyczny. prosze o pomocemotka
8 cze 22:02
Eta: Takich zadań ?... tutaj na forum bez likuemotka Pomogę ci jak bardzo potrzebujesz tej pomocy?
8 cze 22:10
noname: jezeli znalazlbys mi takie zadanie tutaj na forum i podrzucil linka to nie ma problemu bo sam zbytnio znalezc nie moge a pomoc by sie przydala a+b+c=21 (b−4)2=(a−1)(c−3) i jak probuje cos z tym zrobic to takie kosmosy mi wychodza ze malo ..
8 cze 22:15
Eta: a, b, c −−− tworząciąg arytm to: 2b = a +c oraz a +b + c = 21 to podstawiając mamy: 2b +b = 21 => b= 7 więc a + c = 14 => a = 14 − c ponad to: a+1, b+4 , c +3 −−− tworzą ciąg geom. to ( b+4)2 = ( a+1)( c+3) podstaw dane i policz "c" i następnie "a" powodzenia , dasz juz radę emotka
8 cze 22:16
Eta: Ooo sory niedoczytałam ,że w geometrycznym odejmujemy poprawiam: ( b −4)2 = ( a −1)( c −3) masz dobrze ,,,,teraz a = 14 −c i b= 7 zatem: 9= ( 13 −c)( c −3) to juz proste równanieemotka...... dokończysz napewno!
8 cze 22:19
noname: jakie to proste... ^ kombinowalem w inna strone eh dzieki emotka
8 cze 22:20
Eta: emotka ....
8 cze 22:20