Niezależność zdarzeń
xyz11: Witam!
Czy mój sposób rozwiązania jest dobry?
Rzucamy dwiema kostkami do gry określmy zdarzenia A−na pierwszej kostce wypadła szóstka, B− na
drugiej kostce wypadła jedynka. Zbadaj niezależność i wykluczanie się zdarzeń A i B. Czy z
niezależności wynika ich wykluczanie się?
|Ω|=36
A={(6,1),(6,2),(6,3),(6,4),(6,5),(6,6)}
|A|=6
P(A)=1/6
B={(1,1),(2,1),(3,1),(4,1),(5,1),(6,1)}
|B|=6
P(B)=1/6
A∩B={(6,1)}
|A∩B|=1
P(A∩B)=1/36=P(A)*P(B), zatem zdarzenia A i B są niezależne
Skoro P(A∩B)=1/36≠0, to zdarzenia A i B nie wykluczają się.
Stąd wiemy, że z niezależności zdarzeń nie wynika ich wykluczanie się.
Proszę o skontrolowanie, pozdrawiam