Wyznaczyć przedziały monotoniczności
Krzysiek: Może mi ktoś sprawdzić?
lnx=1
x=e
f(x) maleje na przedziale (−
∞,e)
f(x) rośnie na przedziale (e,
∞)
Proszę o wybaczenie, że nie odpisuję w poprzednich wątkach. Chwilowo je pominąłem, wrócę do
nich później.
28 sty 19:37
Krzysiek: I to jakby mi mógł ktoś sprawdzić:
Wyznaczyć ekstrema lokalne funkcji:
x=0 (podwójne)
28 sty 20:07
Mila: 1) A jaka jest dziedzina funkcji?
Popraw , punkty nieciągłości
2) też dziedzina, punkty nieciągłości, pochodna źle obliczona
28 sty 20:45
Krzysiek: D
f(x)=R\{0}
Poprawiam pochodną:
Teraz dobrze?
28 sty 22:10
Mila:

D=R\{0}
| | 4x*x4−(2x2−1)*4x3 | | 4x5−8x5+4x3 | |
f '(x)= |
| = |
| = |
| | x8 | | x8 | |
| | −4x5+4x3 | | x3(−4x2+4) | | 4−4x2 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | x8 | | x8 | | x5 | |
Teraz licz , nie zapomnij, że dla x=0 funkcja jest nieokreślona
są dwa maksima
1) zadanie też popraw
D:
x>0 i x≠1
28 sty 22:26
Krzysiek: Dobra, policzyłem po ludzku, a nie jakimś kombinowaniem, czyli drugą pochodną.
f``(−1)=−8 − maksimum
f``(1)=−8 − maksimum
Na wykresie widać, że się zgadza. Dziękuję.
29 sty 09:52