Wyznaczyć równanie stycznej do krzywej
Katarzyna: f(x)= x*√3x2+4 , x0=2
28 sty 19:32
Katarzyna: Wynik to y=7x−10

28 sty 19:32
28 sty 19:37
Katarzyna: Wiem, korzystałam z tej storny, lecz chcę się upewnić czy wyszedł mi dobry wynik w trudniejszym
niż przykładowy przykładzie, i mieć pewność że umiem wyznaczyć to równanie krok po kroku.
Pozdrawiam
28 sty 19:56
sushi_ gg6397228:
zapisz obliczenia, to sie sprawdzi
28 sty 19:57
Katarzyna: f(2)= x*√3x2+4=2*√3*22+4=4
f'(x)= (x*√3x2+4)'= (x)'
*√3x2+4+(x)*√3x2+4)'=1*√3x2+4+x(12√3x2+4*(3x2+4)'=
√3x2+4+x(12√3x2+4)*6x=√3x2+4+6x22√3x2+4
f '(2)=7
y−4=7(x−2)
y=7x−10
28 sty 20:13
sushi_ gg6397228:
f(2) ≠4
28 sty 20:15
sushi_ gg6397228:
f ' (2) ≠ 7
28 sty 20:22