Oblicz pole całkowite
/claudia//: oblicz pole powierzchni całkowitej walca o objętości V, ktorego pole przekroju osiowego równe
jest S.
28 sty 19:23
sushi_ gg6397228:
wzory znasz ?
28 sty 19:24
/claudia//: znam, ale nie moge dojsc jak obliczyc H ..
28 sty 19:25
sushi_ gg6397228:
wypisz te wzory
28 sty 19:30
/claudia//: wiadomo ze
S = 2rH,
V = πr2H, ale nie wiem co dalej zeby wyznaczyc te dwie niewadome,
28 sty 19:32
sushi_ gg6397228:
wyznacz r z pierwszego i podstaw do drugiego wzoru
28 sty 19:33
/claudia//: czy dobrze wyszło? H=(πS2)/4V
i potem to H podstawic do pierwszego wzoru i wyznaczyc r?
28 sty 19:37
Maciaszek: Dane: V, S
Przyjmujemy, że promień podstawy = r, wysokość walca = H, a pole powierzchni całkowitej = P.
V = πr
2 * H
S = 2r * H
Szukane: P
P = 2* πr
2 + 2πr * H
P = π(2r
2 + 2r*H)
P = π(2r
2 + S)
28 sty 19:39
/claudia//: to r wyszło mi dobrze,
dziękuje bardzo
28 sty 19:46
/claudia//: to r wyszło mi dobrze,
dziękuje bardzo
28 sty 19:47