Wykonaj działania
badid: Wykonaj działania:
a) (x
3−7x)(2x
2−3x+4)=
| | x+3 | | x2−4x | |
b) |
| * |
| = |
| | X2 −16 | | x | |
28 sty 19:21
Michał: a) równanie wielomianowe stopnia 5. przemnóż, pogrupuj potęgami, znajdź miejsca zerowe.
b i c) dziedzina, do wspólnego mianownika, pogrupować,następnie przedstawić w postaci
iloczynowej i miejsca zerowe i koniec.
Próbuj a jak coś to pisz gdzie problem.
28 sty 20:41
badid: A gdzie mam znaleźć te miejsca zerowe ?
30 sty 10:37
ZK: Ty nie masz szukac miejsc zerowych bo nie masz napisane z e=0
W a wymnoz nawiasy
W b ) zalozenia ze x
2−16≠0 i x≠0
| | x+3 | | x(x−4) | |
Teraz zobacz |
| * |
| poskracaj co sie da i dokoncz
|
| | (x+4)(x−4) | | x | |
c) Zalozenia x≠0 i x−2≠0 wspolny mianownik i do dziela
30 sty 11:52