|Ω|= 62=36
|A|= 9
| 9 | 1 | |||
P(A)= | = | |||
| 36 | 4 |
Bo jabłuszkiem oberwiesz
ok przepraszam, nie będę się już narażać na oberwanie jabłkiem
Prelude> import Data.Ratio
Prelude Data.Ratio> let omega = [ (x,y) | x <− [1..6], y <− [1..6] ]
Prelude Data.Ratio> omega
[(1,1),(1,2),(1,3),(1,4),(1,5),(1,6),(2,1),(2,2),(2,3),(2,4),(2,5),(2,6),(3,
1),(3,2),(3,3),(3,4),
(3,5),(3,6),(4,1),(4,2),(4,3),(4,4),(4,5),(4,6),(5,1),(5,2),(5,3),(5,4),(5,5
),(5,6),(6,1),(6,2),
(6,3),(6,4),(6,5),(6,6)]
Prelude Data.Ratio> let warunek (x,y) = ((x+y) `mod` 4 == 0)
Prelude Data.Ratio> warunek (2,3)
False
Prelude Data.Ratio> warunek (1,3)
True
Prelude Data.Ratio> let a = filter warunek omega
Prelude Data.Ratio> a
[(1,3),(2,2),(2,6),(3,1),(3,5),(4,4),(5,3),(6,2),(6,6)]
Prelude Data.Ratio> length a
9
Prelude Data.Ratio> length omega
36
Prelude Data.Ratio> let p = (length a) % (length omega)
Prelude Data.Ratio> p
1 % 4
Prelude Data.Ratio>