Całki potrójne objętosć, powieszchnia ograniczająca
GS: x2+y2 <=x
w czasie obliczania objętości z całki potrójnej natrafiłem na takie coś
wiem że będzie to koło, tylko o jakim promieniu?
28 sty 19:17
Krzysiek: np.
x=rcosα
y=rsinα
wstawiasz do równania i otrzymujesz,że:
r∊[0,cosα]
28 sty 19:18
28 sty 19:19
GS: nie bardzo cię rozumiem, można to w ogóle narysowac ?
28 sty 19:21
GS: jaki jest tam r ?
28 sty 19:22
Krzysiek: promień tego koła (x−1/2)2 +y2 ≤(1/2)2 to: 1/2
jednak jak liczysz jakąś całkę po kole to chyba lepiej przejść na współrzędne biegunowe?
28 sty 19:27
GS: to ja może całe zadanie napisze
obliczyć V
√x2+y2−1 ≤ z ≤0 , x2+y2 ≤x
28 sty 19:29
Krzysiek: to na 'z' masz już granice całkowania, wystarczy jeszcze zaleźć granice całkowania dla 'x' i
'y'
w linku użytkownika 'm' masz rysunek tego koła
więc jeżeli przechodzimy na współrzędne biegunowe:
x=rcosα
y=rsinα
r∊[0,cosα]
α∊[−π/2,π/2] (koło znajduje się w I i IV ćwiartce)
|J|=r (jakobian)
i liczysz całkę: ∫−π/2π/2 ∫0cosα ∫√r2−10 |J|dzdrdα
28 sty 19:35
GS: dlaczego ostatnia całka ma granice √r2−1 i 0, proszę wytłumacz
28 sty 19:39
Krzysiek: są to granice całkowania dla 'z' ,wstawiając współrzędne biegunowe(w sumie walcowe) do:
√x2 +y2=√r2=r
28 sty 19:41