TRÓJKĄTY
Kasia: bardzo proszę o pomoc w zadaniu: w trojkącie ABC dwusieczna poprowadzona z wierzchołka C
przecina przeciwlegly bok w punkcie D. Wiedząc, że kat BDC =100stopni i ze odcinek CD jest
równy jednemu z boków wychodzących z wierzchołka C, oblicz miary kątów trójkąta ABC.
8 cze 21:57
Basia: Pomagam
9 cze 00:24
Basia:

δ=100
CD≠AC bo gdyby CD=AC to α=δ=100 ⇒ suma katów △ACD > 200 a to jest nimożliwe
stąd:
CD=BC ⇒ x=β
x=180−δ=80
x=β=80
β=80
x+β+γ=180
80+80+γ=180
γ=20
2γ=40
α+β+2γ=180
α+80+40=180
α=60
9 cze 00:32