Obliczanie sumy wyrażenia z 3 zmiennymi
matt: Witam, zlecono mi obliczyc sumę:
1 1 1
−−−−−−−+ −−−−−− + −−−−−
1+x+xy 1+y+yz 1+z+zx
, gdzie xyz=1
Proszę o rozwiązanie

Metodą prób i błędów podstawiałem za 1 iloczyn xyz, sprowadzałem do wspólnego mianownika,
wyciągałem czynnik przed nawias −> okazało się to fiaskiem..

pozdrawiam
28 sty 19:09
PW: Z założenia wynika
Podstawienie to daje, że obliczana suma daje się zapisać w postaci trzech ułamków o mianowniku
1+x+xy i licznikach kolejno: 1, x, xy, czyli suma jest równa 1.
29 sty 00:42
matt: Po podstawieniu z=1/xy wychodzi mi tylko 1 ułamek, nie mogę dojść do 2 kolejnych.
Jak przejść do 2 kolejnych? wychodzą mi całkiem inne mianowniki , liczniki to 1
29 sty 14:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
chwila chwila
skoro Ci zlecono ... to ile nam 'odpalisz' za wykonanie tego zlecenia
29 sty 15:01
matt: Zlecono mi poprzez nauczyciela matematyki

Nieodpowiedni dobór słów i aż ludzie nie chcą pomagać!
29 sty 15:58
PW: Ło mowo polsko, napisałem nawet jak wyglądają te ułamki:
w mianowniku drugiego
| | 1 | | 1 | | x+xy+1 | |
1+y+yz=1+y+y |
| = 1+y+ |
| = |
| , a więc ułamek ma postać |
| | xy | | x | | x | |
Trzeci ułamek ma mianownik:
| | 1 | | 1 | | xy+1+x | |
1+z+zx=1+ |
| + |
| x= |
| . |
| | xy | | xy | | xy | |
a więc ułamek trzeci ma postać
Jeżeli jeszcze taraz powiesz, że dane trzy ułamki nie dadzą się dodać, to idę się upić (znaczy
się biez vodki nie razbieriosz).
29 sty 16:39
matt: no, teraz to rozumiem

dziękuję z góry
29 sty 17:14