matematykaszkolna.pl
Obliczanie sumy wyrażenia z 3 zmiennymi matt: Witam, zlecono mi obliczyc sumę: 1 1 1 −−−−−−−+ −−−−−− + −−−−− 1+x+xy 1+y+yz 1+z+zx , gdzie xyz=1 Proszę o rozwiązanie emotka Metodą prób i błędów podstawiałem za 1 iloczyn xyz, sprowadzałem do wspólnego mianownika, wyciągałem czynnik przed nawias −> okazało się to fiaskiem.. emotka pozdrawiam
28 sty 19:09
PW: Z założenia wynika
 1 
z=

xy 
Podstawienie to daje, że obliczana suma daje się zapisać w postaci trzech ułamków o mianowniku 1+x+xy i licznikach kolejno: 1, x, xy, czyli suma jest równa 1.
29 sty 00:42
matt: Po podstawieniu z=1/xy wychodzi mi tylko 1 ułamek, nie mogę dojść do 2 kolejnych. Jak przejść do 2 kolejnych? wychodzą mi całkiem inne mianowniki , liczniki to 1
29 sty 14:54
Artur_z_miasta_Neptuna: chwila chwila skoro Ci zlecono ... to ile nam 'odpalisz' za wykonanie tego zlecenia
29 sty 15:01
matt: Zlecono mi poprzez nauczyciela matematyki emotka Nieodpowiedni dobór słów i aż ludzie nie chcą pomagać!
29 sty 15:58
PW: Ło mowo polsko, napisałem nawet jak wyglądają te ułamki: w mianowniku drugiego
 1 1 x+xy+1 
1+y+yz=1+y+y

= 1+y+

=

, a więc ułamek ma postać
 xy x x 
 x 
(2)

.
 1+x+xy 
Trzeci ułamek ma mianownik:
 1 1 xy+1+x 
1+z+zx=1+

+

x=

.
 xy xy xy 
a więc ułamek trzeci ma postać
 xy 
(3)

.
 1+x+xy 
Jeżeli jeszcze taraz powiesz, że dane trzy ułamki nie dadzą się dodać, to idę się upić (znaczy się biez vodki nie razbieriosz).
29 sty 16:39
matt: no, teraz to rozumiem emotka dziękuję z góry
29 sty 17:14