ciąg geometryczny
ósemka: W pewnym ciągu geometrycznym suma trzeciego i czwartego wyrazu jest równa 9, a czwarty wyraz
jest o 3 większy od wyrazu trzeciego. Wyznacz iloraz oraz pierwszy wyraz tego ciągu.
Czy ktoś mógłby to rozwiązać?
28 sty 19:04
sushi_ gg6397228:
zapisz matematycznie −−>treść z pierwszego zdania Twojego zadania
28 sty 19:07
Mat: a3+a4=9
a4=a3+3
a3=3
a4=6
q=a4 / a3 = 2
a1= ....../...
28 sty 19:14
ósemka: ile bedzię wynosiło a1?
28 sty 19:16
Mat: a może sam policzysz ?
wzory w tablicach
28 sty 19:18
ósemka: w jakich tablicach mogę znaleźć wzory?
28 sty 19:37
28 sty 19:39
Mat: wzoru na a
1 nie ma więc nie szukaj go tam przypadkiem
28 sty 19:41
ósemka: nie mam go tam szukać, więc o co chodzi ?
28 sty 19:43
Mat: dobra to inaczej , spójrz na ogólny wzór ciągu
an=a1* qn−1
cała filozofia to to że samemu trzeba wykombinować wzór , no i na przykład:
a5=a3*q2 bo 3+2=5
a7=a2*q5 itd.
więc na a1
a1=a3*q−2
a1=a4*q−3
itd.
czaisz coś?
28 sty 19:48
ósemka: niestety nie
28 sty 19:55
Mat: :(
a konkretniej to w czym problem ?
28 sty 19:56
ósemka: dlaczego a1 ma dwa rozwiązania?
28 sty 20:58
Mat: nie ma dwóch .
ma po prostu kilka kombinacji na ten wzór
zauważ że
a1=a5*q−4
itd.
bo 5−4=1
z którego byś nie skorzystala wychodzi ten sam wynik
28 sty 21:01
ósemka: czyli będzie np. a1=6*2−2
28 sty 21:06
Mat: nie.
bo a
4=6
q=2
szukasz a
1
a
1=a
4*q
−3 bo 4−3=1
podstaw

widze że srednio Ci to idzie
28 sty 21:12