liczby zespolone, równanie
Aneta: Przykład związany z liczbami zespolonymi
należy rozwiązać równanie:
z8−(√3+i)8=0
czy mogę to zrobić w ten sposób:
(x+iy)8=({3}+i)8
podnieść do tej potęgi ósmej (dwumianem newtona może?) i porównać?
czy obie strony przedstawić w postaci trygonometrycznej?
28 sty 18:55
Krzysiek: chyba prościej skorzystać z postaci trygonometrycznej niż podnosić do 8 potęgi...
z
8=(
√3+i)
8
| | 2kπ | | 2kπ | |
z=8√(√3+i)8=(√3+i)(cos |
| +isin |
| ) |
| | 8 | | 8 | |
k=0,1,2,..,7
wstawiasz kolejne 'k' i otrzymujesz kolejne rozwiązanie
28 sty 18:58
Aneta: a tam przy cos i sinusie nie powinno byc:
Φ+2kπ8?
28 sty 19:24
Krzysiek: tak tylko,że my już znamy jedno rozwiązanie i jest nim: √3+i
wtedy zadanie się upraszcza
28 sty 19:28
Aneta: no nadal nie rozumiem do końca. można jakoś tak jeszcze bardziej przystępnie?
28 sty 20:48
Sympatyczny: po prostu pierwszym pierwiastkiem tego równania jest √3+i
a następne wyliczasz ze wzoru który usprawnia liczenie pozostałych 7 pierwiastków
28 sty 23:27