rozwiąż równanie
elka: Rozwiąż równianie 3−2(2+x)=x+5 proszę o pomoc
28 sty 18:50
Piotr:
w czym problem ?
wymnoz przez nawias, niewiadome na jedna itd.
28 sty 18:52
elka: x−3y=1
2x+y=5
x=1−3y
2x+y=5
2(1−3y)+y=5
2−3y+y=5
czy na razie robię to dobrze?
28 sty 19:00
Piotr:
już na początku jest błąd.
x − 3y = 1 ⇒ x = 1 + 3y
28 sty 19:02
ósemka: oj przepraszam pomyliłam zadanie... to co napisałam miało być do ukladu równań
x−3y=1
2x+y=5
28 sty 19:06
Dominik: taki ukladzik latwiej machnac metoda przeciwnych wspolczynnikow
| ⎧ | x − 3y = 1 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | 2x + y = 5 | |
| ⎧ | 2x − 6y = 2 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | 2x + y = 5 | |
odejmujemy rownania od siebie
7y = 3
| | 3 | |
y = |
| i podstawic do ktoregokolwiek z rownan  |
| | 7 | |
28 sty 19:09
Piotr:
ok, domyśliłem się

rób tak jak na początku tylko popraw błąd, który wskazałem. podstaw x do
drugiego, wylicz y i wstaw do wyznaczonego wczesniej x.
28 sty 19:09
ósemka: pogubiłam się D;
28 sty 19:34