x^3+2x^2-8-16=0
Tomek: Rozwiąż równanie x3+2x2−8−16=0
28 sty 18:48
Piotr:
przepisz poprawnie. pogrupuj.
28 sty 18:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
wskazowka:
grupowanie wyrazów
28 sty 18:49
Tomek: x3+2x2−8x−16=0
x(x2+2x−8)−16=0
Wyliczam Δ z nawiasu ?
28 sty 18:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
tomek ... nie ... jeszcze raz −−− GRUPOWANIE wyrazów
28 sty 18:53
Dominik: nie
28 sty 18:53
Piotr:
1 z 2, 3 z 4
28 sty 18:54
Tomek: Podpowiedzcie mi

x(
2(x+2) −8(x+2) = 0
28 sty 18:56
Piotr:
dobrze

znowu wyciagnij przed nawias.
28 sty 18:57
Tomek: x= 2√2
x= −2√2
x= −2
28 sty 18:58
Piotr:
wypadałoby zrobić iloczyn, ładnie rozpisać.
28 sty 18:59
Tomek: x
2−8=0
x
2=8
x=2
√2
x=−2
√2
x+2=0
x=−2

dzięki
28 sty 19:00
Piotr:
nadal brak iloczynu. niewiadomo skąd to wziąłeś.
(x+2)(x2 −8 ) = 0
(x+2)(x−2√2)(x+2√2) = 0
28 sty 19:04
Tomek: No tak, a na maturze iloczyn potrzebny tak szczegółowo ?
28 sty 19:05