Równanie wielomianowe
wajdzik: Zad. Rozwiąż równanie:
5x3+9x2−26x−24=0
A więc, wyznaczyłem sobie liczby p oraz q po czym wykonałem p/q.
Dzięki schematowi hornera wyliczyłem 5(5x2+19x+12)(x−2)=0
√Δ=11
x1=−3 V x2=4/5
Czyli równanie ma trzy pierwiastki: 2, −3, 4/5. W odpowiedziach mam samo 2. Wiele razy
się zdarzało, że miałem błędy w podręczniku ale tutaj wolę się upewnić. Czy to zadanie jest
wykonane poprawnie?
Dziękuje za pomoc,
pozdrawiam!
28 sty 18:43
sushi_ gg6397228:
wystarczy podstawic otrzymane liczby i sprawdzic czy rownanie sie zeruje
28 sty 18:44
m: dobrze masz, blad w podreczniku, albo na inna odpowiedz patrzysz
28 sty 18:45
28 sty 18:46
Dominik: jaki to zbiorek ze tyle w nim bledow? moze warto pomyslec o kupnie innego? osobiscie polecam
autorstwa panstwa kurczab i swida.
28 sty 18:47
wajdzik: Sushi, dzięki wielkie, sprawdziłem już i będę o tym pamiętać.
M, niestety to błąd podręcznika. Tak na 1 dział który ma przeważnie koło 4/5 zadań(około 30
przykładów), to w około 5 przypadkach, z tyłu podręcznika jest zły wynik.
28 sty 18:49
wajdzik: Niestety, to nie jest zbiór zadań a mój podręcznik do matematyki. Żeby było jeszcze śmieszniej,
MATEMATYKI ROZSZERZONEJ.

Operon, Małgorzata Mularska.
28 sty 18:50