PROSZE POMOC MI
snave: Wyznaczyć przedziały monotoniczność i ekstrema lokalne funkcji f(x)=2x − e⋀2x + 3
8 cze 21:55
AS:

f(x) = 2*x − e
2*x + 3
Pierwsza pochodna
f'(x) = 2 − 2*e
2*x + 3
Przedziały wzrastania
f'(x) > 0 ⇔ 2 − 2*e
2*x + 3 > 0 ⇔ − 2*e
2*x + 3 > −2 ⇔ 2*e
2*x + 3 < 2 ⇔
e
2*x + 3 < 1 ⇔ e
2*x + 3 < e
0 ⇔ 2*x + 3 < 0 ⇔ x < −3/2
Funkcja wzrasta w przedziale (−
∞,−1.5)
Przedziały malenia
f'(x) < 0 ... jak poprzednio ... x > −3/2
Przedziały malenia: (−1.5,
∞)
Ekstrema
f'(x) = 0 ... jak poprzednio ... x = −1.5
Wartość maksimum: y = 2*(−1.5) − e
0 = −3 − 1 = −4
Ponieważ pochodna przy przejściu przez x = −1.5 zmienia znak z + na −
w W wystepuje maksimum.
Wierzchołek W(−1,−4)
9 cze 10:29
Mikołaj: f(x)=2 − e⋀(2x) −3
D=R
Pochodna funkcji;
f ' (x)= 2 − 2e⋀(2x) =2{1−e⋀(2x)}
D ' =R
miejsce zerowe pochodnej funkcji;
f'(x)=0 ⇔ 1−e⋀(2x)=0 ⇔ e⋀(2x)=1⇔ e⋀(2x)=e⋀(0) ⇔ 2x=0 ⇔ x=o
Znaki zerowe;
f '(x)>0 ⇔ 1−e⋀(2x)>o ⇔ e⋀(2x)<1 ⇔ e⋀(2x)<e⋀(0) ⇔ 2x<0 ⇔ x<0
f '(x)<0 ⇔ x>0
funkcja jest rosnąca w przedziale (−∞,o],malejąca w przedziale [o,+∞ )
w punkcie x=0 funkcja osiąga maximum lokalne :y=f(0)=2
9 cze 15:55
sylwia gdańsk: ekstrema lokalne funkcj o cholera 1 raz slysze
9 cze 15:59
Mikołaj:
9 cze 16:21