proste..
alabastrowa.: Oblicz odległość między prostymi y−3x+7 oraz 3x−y−2=0
28 sty 18:19
PW: Jest na to gotowy wzór, jeżeli go nie znasz, to:
− polecenie jest sensowne, bo proste są równoległe (mają jednakowe współczynniki kierunkowe):
y = 3x−7
y = 3x−2.
Można napisać równanie jakiejkolwiek prostej prostopadłej do nich (najlepiej najprostsze, to
znaczy bez "wyrazu wolnego"). Obliczyć w jakich punktach przecina dane proste i następnie
odległość między wspólnymi punktami. Po zrobieniu tego domyślisz się jak powstał gotowy wzór.
28 sty 18:26
PW: Pewnie pierwsze powinno być
y=3x+7
(w treści zadania jest "y−3x+7", a miało być "="?
Za pierwszym razem pomyślałem, że równanie miało mieć postać y−3x+7=0, stąd pierwotna moja
sugestia.
28 sty 19:14