Wyznacz dziedzinę y=p{3x^2+3x-6}
Adrian: Wyznacz dziedzinę y=√3x2+3x−6
ponieważ pierwiastek jest parzysty to R+
dalej: licze dwlte i x1 i x2 + −1,−2
D:R+
Proszę o sprawdzenie
28 sty 18:17
Dominik: pod pierwiastkiem nie moze byc liczba ujemna, czyli
3x2 + 3x − 6 ≥ 0
x2 + x − 2 ≥ 0
(x + 2)(x − 1) ≥ 0
x∊<−2, 1>
Df = <−2, 1>
28 sty 18:20
B: Źle jest to zrobione..bo wartość spod pierwiastka 3x2+3x−6≥0..rozwiąż tą nierównośc..
28 sty 18:20
Adrian: roumiem dziekuje
28 sty 18:21
B: @ Dominik Df: x∊(−∞:−2> ∪<1;+∞)
28 sty 18:21
Dominik: oczywiscie. to z roztargnienia.
28 sty 18:23