dziedzina funkcji w zadaniach geometrycznych
Antek: Hej, proszę pomóżcie mi to rozwiązać

Jeden z boków prostokąta o obwodzie równym 60 ma długość x. Podaj wzór funkcji y=d(x)
opisującej długość przekątnej tego prostokąta w zależności od x. Wyznacz dziedzinę tej
funkcji.
28 sty 18:15
Patryk: x+y=60
y=60−x
d(x)=√x2+(60−x)2
28 sty 18:17
Artur_z_miasta_Neptuna:

d
2 = x
2 + (30−x)
2
d = ... ile

dalej sobie poradzisz
28 sty 18:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
Patryk ... 2(x+y) = 60
28 sty 18:18
Patryk: a no tak
28 sty 18:19
Antek: Bardzo dziękuję ; )
Mam tylko pytanie do Patryka:
Skąd wziąłeś wzór d(x)=√x2+(60−x)2 jak przed tym masz tylko y=60−x ? Proszę, napisz mi skąd
Ci się to wzięło ; )
28 sty 18:26