wyznacz dziedzine
Adrian: Witam
Niepotrafie wyznaczyc dziedziny tej funkcji
Wyznacz dziedzinę funkcji y=1/log(|x|−x)
Czy mógłby miktoś napisać rozwiązanie tego zadania krok po kroku?
28 sty 17:48
Aga1.: | | 1 | |
f(x)= |
| − taka funkcja? |
| | log(IxI−x) | |
1) IxI−x>0
2) log(IxI−x)≠0
rozwiąż te 2 warunki i wyznacz część wspólną.
28 sty 17:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ, że dla x≥0 ... |x| − x = x − x = 0 <−−− nie należy do dziedziny
gdy x<0 |x| − x = −x −x = −2x > 0

log(|x|−x) = 0 ⇔ |x|−x = 1 ⇔ −2x ≠ 1 ⇔ x ≠ −0.5
jaka będzie dziedzina
28 sty 17:51
Adrian: gdy x<0 |x| − x = −x −x = −2x > 0 czy niepomyliłeś się tu? niepowinno być −2x<0?
28 sty 17:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
niee ... −2x>0 ..... 'x' to liczba ujemna ... 2x to liczba ujemna ... więc −2x to liczba
DODATNIA
28 sty 18:03