Równania wykładnicze
kOOrd: Rozwiąż równanie:
a) 9 √x − 8*3 √x − 9 = 0
b) 2 √x−1 =4
c) 2*4 √x −9*2 √x +4=0
Czy ktoś potrafi mi pomóc?
Za wszelką pomoc, wskazówki będę wdzięczny...
28 sty 17:43
Dominik: a) 9√x − 8*3√x − 9 = 0
3√x = t, t > 0
t2 − 8t − 9 = 0
t = −1 sprzeczne v t = 9
3√x = 9
3√x = 32
√x = 2
x = 4
28 sty 17:46
Dominik: analogicznie reszte
28 sty 17:46
bash: co do pkt a) ja bym jeszcze określił, że x≥0
28 sty 17:49
kOOrd: Dziękuję Wam za pomoc. Poradziłem sobie również z przykładem c).
Jednak mam jeszcze pytanie do podpunktu b). Ile wynosić będzie zmienna pomocnicza t w tym
przykładzie? Czy najpierw trzeba jakoś rozdzielić ten pierwiastek?
28 sty 17:54
Dominik: zauwaz ze 4 = 22
28 sty 17:56
bash: Dominik, a czy przypadkiem w przykładzie, który rozwiązałeś nie powinno być...t≥0...
28 sty 17:58
Dominik: zerknij na zbior wartosci funkcji wykladniczej i odpowiedz sobie na pytanie
28 sty 17:59
asdf: bash − nie. Popatrz na wykres funkcji wykładniczej
28 sty 17:59
bash: no fakt
28 sty 17:59
kOOrd: Rzeczywiście. Jak zwykle teraz się wydaje to takie proste

.
Dziękuję jeszcze raz!
28 sty 18:05