funkcja
help.me: Dla jakich wartości prametru k funkcja f(x)=(3k−5)x −2 jest:
a.) malejąca
b.) rosnąca
c.) stała
28 sty 17:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
funkcja jest:
a) malejąca, gdy współczynnik a<0
b) stała, gdy współczynnik a=0
c) rosnąca, gdy współczynnik a>0
do dzieła
28 sty 17:46
help.me: i co mam z tym zrobić?
28 sty 17:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
przeczytać ze zrozumieniem i zastosować w swoim zadaniu
podałem Ci teorię ... teraz ją zastosuj w swoim zadaniu
28 sty 17:52
help.me: znam teorie, ale nie wiem co z tym zrobić dalej.
28 sty 17:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak to co ... zastosować ją w zadaniu
a) funkcja y=(3k−5)x−2 ma być malejąca czyli (3k−5)<0 ... dla jakiego 'k' to będzie zachodzić

analogicznie pozostałe podpunkty
28 sty 17:57