POMOCY to na jutro :(
k.king199: Długości przekątnych ścian bocznych prostopadłościanu są odpowiednio równe : 3√21 , 3√41 ,
6√11.
Oblicz
A) długość krawędzi prostopadłościanu
b) długość przekątnej prostopadłościanu
28 sty 17:41
Aga1.:

a
2+b
2=(3
√41)
2
a
2+c
2=(3
√21)
2
b
2+c
2=(6
√11)
2
oblicz a,b,c.
a,b,c krawędzie prostopadłościanu
D=
√a2+b2+c2 − przekątna prostopadłościanu
28 sty 18:16
k.king199: co z tym mam dalej zrobic?
28 sty 21:41
Janek191:
cd. rozwiązania Agi1 :
1) a2 + b2 = 9*41 = 369
2) a2 + c2 = 9*21 = 189
3) b2 + c2 = 36*11 = 396
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2) − 3) :
a2 − b2 = − 207
a2 + b2 = 369
−−−−−−−−−−−−−− dodajemy stronami
2 a2 = 162 / : 2
a2 = 81
a = 9
=====
b2 = 369 − a2 = 369 − 81 = 288 = 144*2
b = 12 √2
=========
c2 = 396 − b2 = 396 − 288 = 108 = 36*3
c = 6 √3
===========
oraz
d = √ a2 + b2 + c2 = √81 + 288 + 108 = √477 = √9*53 = 3 √53
d = 3 √53
============
28 sty 23:00
Janek191:
Powinno być D zamiast d ( wg oznaczeń Agi1 )
D = 3 √53
==========
28 sty 23:03