Statystyka
credo: Mam pytanie−matematyczne oczywiście

Co to jest tabela łodygowo–listkowa? Bo nawet nie wiem w jaki sposób ją odczytać?
8 cze 21:20
Basia: A diabli ją wiedzą. Poszukaj w Googlach.
8 cze 21:36
credo: Hieh, no wlaśnie nie ma. Obszukalam już multum stron i nic. To niby zakres III gimnazjum
8 cze 22:15
Bogdan:
Tabela łodygowo − listkowa pojawia się w materiale nauczania matematyki klas trzecich
gimnazjum w dziale statystyka opisowa i sposoby prezentowania danych.
Tabela składa się najczęściej z dwóch kolumn. W pierwszej kolumnie wpisuje się liczby,
które są łodygami, a w drugiej wpisuje liczby będące listkami. Łodydze przypisane są
listki.
Zilustruję to przykładem:
Liczby dwucyfrowe podzielne przez 4:
| 1 | 2, 6 |
| 2 | 0, 4, 8 |
| 3 | 2, 6 |
| 4 | 0, 4, 8 |
itd.
Inny przykład:
Wzrost uczniów:
| 15 | 2, 5, 7 | są tu uczniowie o wzroście: 152 cm, 155 cm, 157 cm,
| 16 | 1, 4, 5, 9 | a tu uczniowie o wzroście: 161 cm, 164 cm, 165 cm, 169 cm,
| 17 | 0, 6, 7, 8, 9 | itd.
8 cze 22:24
Eta: 
....... nie słyszałam o takiej metodzie
Wiem tylko ,że dzrzewa mają listki na łodygach

Bogdan wszystko wie :Ech.....to :
Nasza ....
α i Ω
8 cze 22:30
Basia: Wg mnie to któraś postać wykresu tworzonego przez Excel na podstawie tabeli, ale nie mam
Excela, a mój OpenOffice takiej nazwy nie trawi. Zresztą z tego co widzę to "nazwa specjalna",
której nie używa nikt poza nauczycielami, którzy coś tam piszą na temat zakresu materiału i
scenariuszy lekcji.
Nikt inny tego terminu nie używa. Owszem to ma być III gimnazjalna, w tych zakresach znalazłam,
ale żadnego przykładu. To się w języku normalnych ludzi zapewne jakoś inaczej nazywa, ale jak
?
Na rozum to może chodzić o coś takiego:
Populacja
Mężczyźni Kobiety (łodygi)
<18
18−29
30−39
itd
(listki)
czyli o najnormalniejszą na świecie tabelę, ale pewności nie mam.
Zobacz w Excelu czy nie ma takiego terminu, ale wątpię. Google chyba by pokazały.
8 cze 22:33
Basia: Bogdanie a gdzie w tych tabelach jest miejsce na jakieś dane ?
Pod tą łodygą ? Np:
17| 1 | 5 | 8 |
2 3 10
czy jakoś inaczej ?
8 cze 22:38
8 cze 22:40
Basia: Mam tu taki przykład:
Otwórz arkusz.Sporządź wykres zwany piramidą populacji lub diagramem łodygowo−listkowym
przedstawiającym dane o dziewczętach i chłopcach zawartych w otwartym pliku, dokonaj
niezbędnych korekt.
Wiek Liczba uczniów
Chłopcy Dziewczęta
11 −5 6
12 −2 12
13 −12 3
14 0 2
15 −5 5
16 −3 4
Razem 27 32
jak to się ma do tabeli łodygowo−listkowej ?
Oczywiście minusy trzeba na plusy zamienić, ale zastosowania tej łodygowo−listkowej to ani rusz
nie mogę tu zobaczyć.
8 cze 22:45
Bogdan:
Weźmy jeszcze raz pierwszy przykład:
| 1 | 2, 6 |
| 2 | 0, 4, 8 |
| 3 | 2, 6 |
| 4 | 0, 4, 8 |
W pierwszej kolumnie są 4 łodygi: na każdej łodydze wiszą liczbowe listki.
Np. łodyga z liczbą 1 ma dwa listki: listek z liczbą 2 oraz listek z liczbą 6.
Pojęcie tabeli łodygowo−listkowej występuje w podręcznikach i innych publikacjach
dla gimnazjum wydawnictwa OPERON, np. w podręczniku do III klasy Edyty i Stanisława Dołęgów.
8 cze 22:47
Bogdan:
Takie tabele spotkać można np. na przystankach tramwajowych w rozkładach jazdy.
Przykład:
GODZINA ODJAZDU
01 00, 10, 20, 30, 40, 50
02 00, 15, 30, 45
itd.
Pierwsza kolumna z łodygami zawiera godziny, druga kolumna z listkami zawiera minuty,
np. tramwaj odjeżdża o godz. 100, 110, 120, itd.
8 cze 22:56
Bogdan:
Wiek | Liczba uczniów
| Chłopcy Dziewczęta
−−−− |−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
11 | 5 6
12 | 2 12
13 | 12 3
14 | 0 2
15 | 5 5
16 | 3 4
Kolumna łodygowa zawiera 6 łodyg, każda łodyga jest liczbą określającą wiek ucznia
i każda łodyga ma dwa listki: pierwszy określa liczbę chłopców, drugi liczbę dziewcząt.
8 cze 23:21
Basia: Rozumiem Bogdanie. Te przykłady, które Ty podajesz są sensowne. Natomiast to co znalazłam
jako przykład i przepisałam nie pasuje mi do tych łodyg i listków.
Rozkład jazdy: godziny − łodygi; minuty − listki. To mi pasuje.
A tu nie.
I w poleceniu jest:
Sporządź wykres zwany piramidą populacji lub diagramem łodygowo−listkowym
przedstawiającym dane o dziewczętach i chłopcach
Czyli ta podana tabelka (jak mniemać należy) jeszcze tym łodygowo−listkowym nie jest.
To jak ten łodygowo−listkowy powinien w tym wypadku wyglądać ?
8 cze 23:36
Bogdan:
Myślę, że łodygą jest tu liczba będąca wiekiem ucznia, a listkami są liczby uczennic i uczniów
przypisane do każdej łodygi. Np. łodyga z liczbą 12 ma listek z liczbą 2 i listek z liczbą 12,
a np. łodyga z liczbą 16 ma listek z liczbą 3 i listek z liczbą 4. Tak widząc te dane można
chyba nazwać tę tabelkę tabelą łodygowo−listkową.
8 cze 23:47
Basia: No to praktycznie każda normalna tabela byłaby łodygowo−listkowa.
8 cze 23:51
Basia: A może to jest to samo co piramida populacji ? Przypomina nawet trochę drzewo i dwoma konarami
(jeżeli rozbijamy na M i K) lub większą ich ilością (jeżeli rozbijamy np. na grupy wiekowe)
8 cze 23:54
Bogdan:
Każda tabela, która w pierwszej kolumnie ma jakąś liczbę (łodygę), do której są doczepione
inne liczby (listki) jest tabelą łodygowo−listkową.
8 cze 23:56
Bogdan:
Drzewo i konary to to samo, co łodyga i listki.
8 cze 23:56
Basia: A taka już nie ?
<18 ≥18
=============================================
Kobiety 10 20
Mężczyźni 20 10
9 cze 00:05
Basia: Nie ma liczb w pierwszej kolumnie, ale nie widzę różnicy.
Łodygi − płeć
Listki − wiek.
9 cze 00:07
Bogdan:
Myślę, że tak.
9 cze 00:11
pinio: Bogdanie brawo super matematyk,a przekazy zadan jasne i zrozumiale.
9 cze 13:42
Bogdan:
Zawsze staram się, by przekazywane przeze mnie wskazówki, podpowiedzi były czytelne i by
rozwiązania zadań były możliwie najprostsze.
Dziękuję
pinio, miło jest otrzymać taką opinię
9 cze 13:53
credo: Oj tak! Bogdan Eta i Basia to moi ulubieńcy, zarówno w rozwiązywaniu, jak i tlumaczeniu zadań!
Wielllkie brawa dla nich

**
13 cze 22:28
Eta: Miło mi

....... dziękuję!
14 cze 18:27
ARO: W pełni podzielam opinię CREDO ! Podziwiam zaangażowanie i rzetelność odpowiedzi.
Bogdan, Basia, Jakub, Eta − gratuluję

!
16 cze 00:29
Mazia: Proszę, pomóżcie mi! Uczę się na poprawkę z matematyki i korzystam z brata zeszytu, ale nie
rozumiem pewnego zadania:
Oblicz wyraz pierwszy a1 i różnicę r ciągu arytmetycznego (an), jeżeli a5= −5, a3+a8= −12
Brat miał rozwiązane w ten sposób:
a3= a1+2r
a8= a1+7r
a5=a1+4r
| a1+2r+a1+7r = −12
|
2a2+9r = −12 <−−
tego właśnie nie rozumiem... skąd to się wzięło?
14 sie 11:23
14 sie 11:42