matematykaszkolna.pl
Statystyka credo: Mam pytanie−matematyczne oczywiście Co to jest tabela łodygowo–listkowa? Bo nawet nie wiem w jaki sposób ją odczytać?
8 cze 21:20
Basia: A diabli ją wiedzą. Poszukaj w Googlach.
8 cze 21:36
credo: Hieh, no wlaśnie nie ma. Obszukalam już multum stron i nic. To niby zakres III gimnazjum
8 cze 22:15
Bogdan: Tabela łodygowo − listkowa pojawia się w materiale nauczania matematyki klas trzecich gimnazjum w dziale statystyka opisowa i sposoby prezentowania danych. Tabela składa się najczęściej z dwóch kolumn. W pierwszej kolumnie wpisuje się liczby, które są łodygami, a w drugiej wpisuje liczby będące listkami. Łodydze przypisane są listki. Zilustruję to przykładem: Liczby dwucyfrowe podzielne przez 4: | 1 | 2, 6 | | 2 | 0, 4, 8 | | 3 | 2, 6 | | 4 | 0, 4, 8 | itd. Inny przykład: Wzrost uczniów: | 15 | 2, 5, 7 | są tu uczniowie o wzroście: 152 cm, 155 cm, 157 cm, | 16 | 1, 4, 5, 9 | a tu uczniowie o wzroście: 161 cm, 164 cm, 165 cm, 169 cm, | 17 | 0, 6, 7, 8, 9 | itd.
8 cze 22:24
Eta: emotka ....... nie słyszałam o takiej metodzie Wiem tylko ,że dzrzewa mają listki na łodygachemotka Bogdan wszystko wie :Ech.....to : Nasza .... α i Ω
8 cze 22:30
Basia: Wg mnie to któraś postać wykresu tworzonego przez Excel na podstawie tabeli, ale nie mam Excela, a mój OpenOffice takiej nazwy nie trawi. Zresztą z tego co widzę to "nazwa specjalna", której nie używa nikt poza nauczycielami, którzy coś tam piszą na temat zakresu materiału i scenariuszy lekcji. Nikt inny tego terminu nie używa. Owszem to ma być III gimnazjalna, w tych zakresach znalazłam, ale żadnego przykładu. To się w języku normalnych ludzi zapewne jakoś inaczej nazywa, ale jak ? Na rozum to może chodzić o coś takiego: Populacja Mężczyźni Kobiety (łodygi) <18 18−29 30−39 itd (listki) czyli o najnormalniejszą na świecie tabelę, ale pewności nie mam. Zobacz w Excelu czy nie ma takiego terminu, ale wątpię. Google chyba by pokazały.
8 cze 22:33
Basia: Bogdanie a gdzie w tych tabelach jest miejsce na jakieś dane ? Pod tą łodygą ? Np: 17| 1 | 5 | 8 | 2 3 10 czy jakoś inaczej ?
8 cze 22:38
credo: Jej Bogdanie! Zrobilam to zadanie Twoim tlumaczeniem i wyszlo! Cudownie! Dziękuję Ci strasznie!
8 cze 22:40
Basia: Mam tu taki przykład: Otwórz arkusz.Sporządź wykres zwany piramidą populacji lub diagramem łodygowo−listkowym przedstawiającym dane o dziewczętach i chłopcach zawartych w otwartym pliku, dokonaj niezbędnych korekt. Wiek Liczba uczniów Chłopcy Dziewczęta 11 −5 6 12 −2 12 13 −12 3 14 0 2 15 −5 5 16 −3 4 Razem 27 32 jak to się ma do tabeli łodygowo−listkowej ? Oczywiście minusy trzeba na plusy zamienić, ale zastosowania tej łodygowo−listkowej to ani rusz nie mogę tu zobaczyć.
8 cze 22:45
Bogdan: Weźmy jeszcze raz pierwszy przykład: | 1 | 2, 6 | | 2 | 0, 4, 8 | | 3 | 2, 6 | | 4 | 0, 4, 8 | W pierwszej kolumnie są 4 łodygi: na każdej łodydze wiszą liczbowe listki. Np. łodyga z liczbą 1 ma dwa listki: listek z liczbą 2 oraz listek z liczbą 6. Pojęcie tabeli łodygowo−listkowej występuje w podręcznikach i innych publikacjach dla gimnazjum wydawnictwa OPERON, np. w podręczniku do III klasy Edyty i Stanisława Dołęgów.
8 cze 22:47
Bogdan: Takie tabele spotkać można np. na przystankach tramwajowych w rozkładach jazdy. Przykład: GODZINA ODJAZDU 01 00, 10, 20, 30, 40, 50 02 00, 15, 30, 45 itd. Pierwsza kolumna z łodygami zawiera godziny, druga kolumna z listkami zawiera minuty, np. tramwaj odjeżdża o godz. 100, 110, 120, itd.
8 cze 22:56
Bogdan: Wiek | Liczba uczniów | Chłopcy Dziewczęta −−−− |−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− 11 | 5 6 12 | 2 12 13 | 12 3 14 | 0 2 15 | 5 5 16 | 3 4 Kolumna łodygowa zawiera 6 łodyg, każda łodyga jest liczbą określającą wiek ucznia i każda łodyga ma dwa listki: pierwszy określa liczbę chłopców, drugi liczbę dziewcząt.
8 cze 23:21
Basia: Rozumiem Bogdanie. Te przykłady, które Ty podajesz są sensowne. Natomiast to co znalazłam jako przykład i przepisałam nie pasuje mi do tych łodyg i listków. Rozkład jazdy: godziny − łodygi; minuty − listki. To mi pasuje. A tu nie. I w poleceniu jest: Sporządź wykres zwany piramidą populacji lub diagramem łodygowo−listkowym przedstawiającym dane o dziewczętach i chłopcach Czyli ta podana tabelka (jak mniemać należy) jeszcze tym łodygowo−listkowym nie jest. To jak ten łodygowo−listkowy powinien w tym wypadku wyglądać ?
8 cze 23:36
Bogdan: Myślę, że łodygą jest tu liczba będąca wiekiem ucznia, a listkami są liczby uczennic i uczniów przypisane do każdej łodygi. Np. łodyga z liczbą 12 ma listek z liczbą 2 i listek z liczbą 12, a np. łodyga z liczbą 16 ma listek z liczbą 3 i listek z liczbą 4. Tak widząc te dane można chyba nazwać tę tabelkę tabelą łodygowo−listkową.
8 cze 23:47
Basia: No to praktycznie każda normalna tabela byłaby łodygowo−listkowa.
8 cze 23:51
Basia: A może to jest to samo co piramida populacji ? Przypomina nawet trochę drzewo i dwoma konarami (jeżeli rozbijamy na M i K) lub większą ich ilością (jeżeli rozbijamy np. na grupy wiekowe)
8 cze 23:54
Bogdan: Każda tabela, która w pierwszej kolumnie ma jakąś liczbę (łodygę), do której są doczepione inne liczby (listki) jest tabelą łodygowo−listkową.
8 cze 23:56
Bogdan: Drzewo i konary to to samo, co łodyga i listki.
8 cze 23:56
Basia: A taka już nie ? <18 ≥18 ============================================= Kobiety 10 20 Mężczyźni 20 10
9 cze 00:05
Basia: Nie ma liczb w pierwszej kolumnie, ale nie widzę różnicy. Łodygi − płeć Listki − wiek.
9 cze 00:07
Bogdan: Myślę, że tak.
9 cze 00:11
pinio: Bogdanie brawo super matematyk,a przekazy zadan jasne i zrozumiale.
9 cze 13:42
Bogdan: Zawsze staram się, by przekazywane przeze mnie wskazówki, podpowiedzi były czytelne i by rozwiązania zadań były możliwie najprostsze. Dziękuję pinio, miło jest otrzymać taką opinię
9 cze 13:53
credo: Oj tak! Bogdan Eta i Basia to moi ulubieńcy, zarówno w rozwiązywaniu, jak i tlumaczeniu zadań! Wielllkie brawa dla nichemotka **
13 cze 22:28
Eta: Miło miemotka....... dziękuję!
14 cze 18:27
ARO: W pełni podzielam opinię CREDO ! Podziwiam zaangażowanie i rzetelność odpowiedzi. Bogdan, Basia, Jakub, Eta − gratuluję !
16 cze 00:29
Mazia: Proszę, pomóżcie mi! Uczę się na poprawkę z matematyki i korzystam z brata zeszytu, ale nie rozumiem pewnego zadania: Oblicz wyraz pierwszy a1 i różnicę r ciągu arytmetycznego (an), jeżeli a5= −5, a3+a8= −12 Brat miał rozwiązane w ten sposób: a3= a1+2r a8= a1+7r a5=a1+4r | a1+2r+a1+7r = −12 | 2a2+9r = −12 <−− tego właśnie nie rozumiem... skąd to się wzięło?
14 sie 11:23
cziki: patrz ../forum/18929
14 sie 11:42