Mógłby ktoś sprawdzić??:)
lola: Dane sa dwa stuwyrazowe ciagi arytmetyczne: an o wyrazach: 5,8,11... oraz bn o wyrazach:
3,7,11... Ile jednakowych wyrazow maja te ciagi?
ak=(11,23,35,47,58,71...)
wpólne wyrazy tych ciągów będą ciągiem arytmetycznym o pierwszym wyrazie a1=11 i r=3*4=12.
wyznaczyłam wzór na wyraz tego ciągu:ak=12k−1. i nie wiem jak wyznaczyć k. Czy może mi ktoś
pomóc?
28 sty 17:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
wyznacz a100 i b100 określ jaki wyraz jest mniejszy
ck Twojego nowego ciągu ≤ min(a100,b100) <−−− masz oszacowanie z góry ... możliwość
wyznaczenia 'k'
28 sty 17:48
lola: a
100=302
b
100=399
min(a
100,b
100)=302
12k−1≤302
k≤25,25 i k∊N+
największą liczbą jaka spełnia te warunki jest 25.
odp. podane ciągi mają 25 wspólnych wyrazów. Dobrze
28 sty 17:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie sprawdzam obliczeń ... rozumowanie się zgadza
28 sty 17:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
chociaż na chłopski rozum
a
n to ciąg arytmetyczny o różnicy 3 ... co 4 jego wyraz będzie wyrazem ciągu c
k (bo co 4
| | 100 elementów | |
będzie 'odległy' o 12) ... |
| = 25 elementów |
| | 4 | |
więc się zgadza
28 sty 18:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
UWAGA ... powyższe rozumowanie dla niewprawionego w boju może okazać błędne rozwiązanie ...
należy więc uważnie podchodzić do 'oryginalnych' rozwiązań
28 sty 18:01
lola: dziękuję
28 sty 18:02