Narysuj wykres bardzo proszę o pomoc
blan: Proszę o pomoc Narysuj!
f(x)=|3x−1|
f(x)=2|x+2|
f(x)=2|x|+2
28 sty 17:19
Aga1.: Wiesz jak z wykresu y=f(x)
narysować wykres
a) y=If(x)I
b) y=f(IxI)?
28 sty 17:30
blan: no tak wiem jak to narysować
i nawet rysowałam
np to drugie pierwsze rysuje 2x pózniej odejmuje w lewo dwa i to co pod osią to nad oś
to trzecie pierwsze rysuje 2x pózniej to co na prawo to na lewo i przesuwam w 2 w lewo
ale coś nie gra
28 sty 17:44
blan: nie wiem czy to dobrze robie
28 sty 17:46
blan: lub takie |2x −4| +1 to robie tak pierwsze rysuję 2x pózniej przesuwam w dół o 4 odbijam to
co pod osią to nad oś i przesuwam o jedną do góry
28 sty 17:49
Dominik: |2x − 4| + 1 rysujesz dobrze
ale 2|x + 2| rysujesz tak
2x ⇒ o 2 jednostki w lewo (przesuniecie o wektor [−2, 0]) ⇒ 2x − 2 ⇒ "lustrzane odbicie"
prawej strony na lewa (symetria wzgledem OY) ⇒ 2|x − 2|
28 sty 17:51
Aga1.:

1) f(x)=I3
x−1I−−kolor niebieski
y=3
x −−−różowy
y=3
x−1 −−−czerwony
28 sty 17:58
Aga1.:

b)
y=2
x
g(x)=2
x+2
f(x)=g(IxI) kolor niebieski
28 sty 18:05
blan: Dzięki bardzo już wiem jak to rysować wasze wskazówki i rysunki mi dużo dały .Wielkie dzięki
28 sty 23:10
Aga1.: Narysowałam f(x)=g(IxI)=2IxI+2, a to jest trzeci przykład.
29 sty 09:37
Aga1.:

A drugi przykład
f(x)=2
Ix+2I
2
Ix+2I=2
x+2, gdy x+2≥0
2
Ix+2I=2
−(x+2), gdy x+2<0.
Szary kolor to wykres funkcji y=2
x+2,
a pomarańczowy
| | 1 | |
y=2−(x+2)=2−x*2−2=( |
| )x+2 |
| | 2 | |
29 sty 09:47