matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równania i nierówności
Dzwoneczek06:
Mógłby Mi ktoś to sprawdzić czy dobrze zrobiłam ?
rozwiąż równanie (2+5x)
2
+19x+(x−4)(x+5)=0 (2
2
+2*2*5x+(5x)
2
+19x+x
2
−5x−4x+20=0 4+20x+10x
2
+19x+x
2
−5x−4x+20=0 11x
2
+30x+24=0 △=30
2
−4*11*24 △=900−1056 △= 156
28 sty 17:19
PW:
Powinno być
+
5x−4x
−
20
28 sty 17:25