ciaglosc funkcji
iLoveMath: Czy to jest dobrze rozwiązane ?
| | x2+2x+4 | |
f(x)= |
| dla x≠2 |
| | x3−8 | |
1 dla x=2
| | x2+2x+4 | | x2+2x+4 | | 1 | | 1 | |
lim |
| =lim |
| = |
| =[ |
| ]=−∞ |
| | x3−8 | | (x−2)(x2+2x+4) | | x−2 | | 0− | |
x→2
−
| | x2+2x+4 | | x2+2x+4 | | 1 | | 1 | |
lim |
| =lim |
| = |
| =[ |
| ]=+∞ |
| | x3−8 | | (x−2)(x2+2x+4) | | x−2 | | 0+ | |
x→2
+
?
28 sty 17:18
iLoveMath: ?
28 sty 17:24
adammo: Wszystko dobrze
28 sty 17:29
PW: Pięknie. Hasło było "ciągłość funkcji", więc potrzebny komentarz na temat nieciągłości w
punkcie −2 (ewentualnie o asymptotach pionowych, jeśli to jest badanie przebiegu funkcji)
28 sty 17:31
iLoveMath: tak tak wiem

chodziło mi o sprawdzenie tego wyżej, brak ciągłości bo granice rozne wyszły i
w punkcie 2 wartosc funkcji przyjmuje 1
28 sty 17:41