wielokąty figury podobne
Klaudynaa: Jak to policzyc

? pomóżcie plisss
Ile boków ma wielokąt, o którym wiadomo, że ma 77 przekątnych?
28 sty 17:16
Mila: n − liczba wierzchołków wielokąta wypukłego
| |
−Liczba odcinków lączących te punkty |
| |
n− liczba boków
n∊N i n>3
28 sty 17:27
Klaudynaa: to chyba był zły wzor

pomyslałam troszke nad tym zadaniem i skorzystałam ze wzoru
n(n−3)/2=77
z tego wyszło rownanie kwadratowe
delta równa 25
potem n1=11 i n2=14
natepnie podstawiłam pod wzór liczby i 14 jest prawidłowa odpowiedzią
ale dziękuje za pomoc
28 sty 20:37
sushi_ gg6397228:
jak przekształcisz wzor Mili to bedzie taki co podałaś
28 sty 20:39
Klaudynaa: jakos nie wiedziałam jak to mam przekształcic nie wychodziło mi

/// zawsze byłam w tym
kiepska

//
28 sty 20:44
sushi_ gg6397228:
wspolny mianownik 2 po lewej stronie
28 sty 20:54
28 sty 20:54
Klaudynaa: ale jestem ciemna nie
28 sty 20:58
sushi_ gg6397228:
tego nie wiem, nie widzialem fotki
28 sty 21:04
Klaudynaa: heh

nie w tym sensie
chociaz jestem brunetka

28 sty 21:06
sushi_ gg6397228:
taa
28 sty 21:07
Mila: Jeśli Klaudyno jesteś w III klasie LO, to zastanów się na wzorem, który podałam.
W GM korzysta się na ogół z innego wzoru.
28 sty 21:08
Klaudynaa: mam nie całe dwa tygodnie do zrobienia kursu matematycznego ktory kontroluje moja nauczycielka
z matematyki jest 30 działow i ponad 40 zadan w kazdym , jak siedze do 5 nad ranem i je
rozwazuje to jestem wykonczona dlatego grunt ze poprawny wynik mi wyszedł...
28 sty 21:13
sushi_ gg6397228:
to nie mozna sie tak przemeczac i zarywać nocek
28 sty 21:16
Klaudynaa: oj niestety trzeba

/// chociaz potem w szkole jestem padnieta no ale cóż to są uroki klasy
maturalnej ...
28 sty 21:18
sushi_ gg6397228:
klasa maturalna to tylko 3−4 godziny dziennie i wiec troche czasu w ciagu dnia
28 sty 21:19
Klaudynaa: ale oprocz matematyki sa inne przedmioty

// wiec nie moge wczesniej siedziec przed komputerem
i rozwiazywac zadan z kursu, a po za kurem z dnia na dzien mam około 10 zadan do zrobienia na
lekcje matematyki, jestem tez w trakcie pisanie pracy maturalnej po za tym rozne powtórki z
innych przedmiotów do matury itd
no i studniówjka wkrotce

jedyna rzecz ktora cieszy
28 sty 21:26
Klaudynaa: studniowka*
28 sty 21:26
sushi_ gg6397228:
jak wszyscy leżą pod stołem−−> co to za frajda
28 sty 21:30
Klaudynaa: bez przesady, ja napewno lezec nie bede

28 sty 21:31
Klaudynaa: Ty pewnie studniówke i mature masz juz za soba
28 sty 21:33
sushi_ gg6397228:
lezeć można tez i na stole

w tamtym wieku
28 sty 21:33
28 sty 21:37
sushi_ gg6397228:
słyszałem, ze
laski to piją w WC z "przemytu"
28 sty 21:39
Klaudynaa: niee wiem byc moze, ale ja nie zamierzam pic
28 sty 21:44
sushi_ gg6397228:
wiec sie dobrze wytańcz a w międzyczasie ćwicz umysł
28 sty 21:45
28 sty 21:47
sushi_ gg6397228:
ogladam tv i mam miły urywnik tutaj
28 sty 21:48
Klaudynaa: aaa rozumiem
28 sty 21:54
Klaudynaa: a mnie juz oczka bolą od tego komputera ;[
28 sty 21:55
sushi_ gg6397228:
wiec musisz sie wyspac, aby miec jutro siły
28 sty 21:58
Klaudynaa: wypadałoby
28 sty 22:11
sushi_ gg6397228:
szczególnie przed studniówką
28 sty 22:14
Klaudynaa: studniówka za 2 tyg
28 sty 22:18
Klaudynaa: a skad nick "sushi" jesli moge wiedziec?
28 sty 22:19
sushi_ gg6397228:
dostało się na obozie
28 sty 22:21
sushi_ gg6397228:
"100" dzis rano było, więc to już bezie "86" lub coś koło tego
28 sty 22:22
Klaudynaa: aa

moze ja tutaj nie powinnam pisac na "tyy" tylko "pan"
28 sty 22:22
sushi_ gg6397228:
zrobisz 200 brzuszków i grzechy zostaną wybaczone
28 sty 22:28
Klaudynaa: hehe chyba bym padła

juz wolałabym biegac
28 sty 22:30
Klaudynaa: jak juz tutaj jestes to mi pomoz i odpowiedz na te pytania

Okrąg można wpisać w każdy pięciokąt, który ma wszystkie boki tej samej długości.
TAK NIE
Okrąg można wpisać w każdy trójkąt ostrokątny.
TAK NIE
Okrąg można wpisać w każdy trapez równoramienny.
TAK NIE
Okrąg można wpisać w każdy romb.
TAK NIE
Okrąg można wpisać w każdy pięciokąt, w którym wszystkie kąty mają taką samą miarę.
28 sty 22:31
sushi_ gg6397228:
polecam zrobić kółko i dorysowac pięciokąt o rożnej długości
jak sie da to fałsz
2. kolko do trojkata, to przez dwusieczne wiec ....
wersja na czworokaty to byla taka ladna zalezność: suma boków a+c= b+d
ostatnie tez rysunek patrz 1
28 sty 22:35
sushi_ gg6397228:
jak się leży na podłodze, to ciężko "paść"
od biegania można paść, szczególnie w lesie jak "babcie" blokują drogi na pogawędkach i trzeba
po krzakach wymijać
28 sty 22:36
Klaudynaa: jak skoncze zadanie to sie tym zajme prosze Pana
28 sty 22:37
Klaudynaa: oj tam oj tam juz nie raz biegałam i nic mi sie nie stało

28 sty 22:38
sushi_ gg6397228:
przepędzaniem " staruszek" z dróżki leśnej
28 sty 22:39
sushi_ gg6397228:
dla pięciokąta polecać zrobić "domek" −> dwa kąty proste, 1 ostry i 2 rozwarte
28 sty 22:41
Klaudynaa: o jej jakbys nie mogł mi od razu tego rozwiazac

szybciej bym skonczyła..
28 sty 22:44
sushi_ gg6397228:
cwiczysz mózg i juz bedziesz wiedziec, jak to zrobić dla 6−kąta czy 7−kąta
28 sty 22:51
Klaudynaa: oj tam jestem juz zmeczona...
28 sty 22:56
sushi_ gg6397228:
nie marudź
28 sty 22:57
Klaudynaa: ej nooooo
28 sty 23:00
Klaudynaa: niedobry jestes
28 sty 23:03
sushi_ gg6397228:
po tym wszystkim pokazujesz mi jeszcze
czerwonego jęzora
28 sty 23:04
Klaudynaa: nie chcesz mi powiedziec to co mam zrobic
28 sty 23:06
Klaudynaa: ładny jezyczek...
28 sty 23:06
sushi_ gg6397228:
pogimnastykowac sie
28 sty 23:08
Klaudynaa: wystarczy mi wf
28 sty 23:11
sushi_ gg6397228:
teraz okrajają i potem wychodzą same "lewusy"
28 sty 23:13
Klaudynaa: obrazasz mnie w tym momencie
28 sty 23:15
PuRXUTM: oj tam że obrażasz... zamów lepiej sushi
28 sty 23:17
Klaudynaa: uciekam, dobranoc Wam łobuzyy

28 sty 23:22
sushi_ gg6397228:
dobranoc
28 sty 23:23
Klaudynaa: sushi niedobry

.dobranoc
28 sty 23:24
Klaudynaa: jeszcze tu wróce
28 sty 23:24
PuRXUTM: eeeh te kobiety ! I co tu takiej zrobisz...
28 sty 23:25